Ohjelma 2022

OHJELMA

Perjantai 16.9.

Markkinat auki Vooningin 1. kerroksessa klo 14.00 – 19.00

Markkinoiden tervetuliaissanat ja Henriikka Roo

Klo 15.00, Vooningin 1. kerros

Tervetuloa Vooningin steampunk-markkinoille! Tervetuliaissanojen jälkeen esiintyy tankotanssitaiteilija Henriikka Roo. Soittorasian kaunis balleriina päätyy ylikierroksille ja mitäs sitten tapahtuukaan…

Show: Alegrías de Cadiz

Klo 15.30, Vooningin 1. kerros

Flamencotanssi- ja musiikkiesitys merensinisissä bata de cola -laahushameissa vie katsojansa suoraan Andalusian rannoille. Esiintymässä Tony de María (kitara), Sirkka Laitinen (laulu) sekä Tampereen Flamencoyhdistyksen tanssijat. Koreografia: Mariska Roelofs.

Festivaalin viralliset avajaiset ja Rosemagoria

Klo 16.00, Väinö Linnan aukio

Kello lyö neljä, ja Väinö Linnan aukion päälavalle astuu festivaalin virallinen juontaja: kokenut aikamatkailija Madame Tiima! Hän on aina oikeassa ajassa ja paikassa, ja nyt hän johdattaa juhlaväen turvallisesti historian ja vaihtoehtojen pyörteisiin. Heti perään lavan valtaavat helsinkiläinen dark fusion -tanssija Rosemagoria ja hänen ihmeellinen leijuva kävelykeppinsä.

Työpaja: Levi wand eli levitaatiokeppi

Klo 16.30 – 17.30, 17.30 – 18.30 JA 18.30 – 19.30, Vooningin 4. kerros

Haluatko tutustua sirkusmaailman maagisimpaan välineeseen? Työpajassaan tanssija Rosemagoria paljastaa leijuvan kepin salaisuudet ja auttaa etsimään omaa tapaa liikkua välineen kanssa. Työpaja ei sovellu pienille lapsille tai ihmisille, joille käsien hallinta on vaikeaa.

Roolipeli: Astraterra

Klo 17, Pala Café

Tule Pala Caféen pelaamaan steampunk-pöytäroolipeli Astraterraa! Pelissä löytöretket, höyrykoneet, aurinkotuulilla purjehtivat aurinkopurjelaivat sekä fantastiset teknoaarteet ovat sankareiden arkipäivää. Peli soveltuu kaikille yli 8-vuotiaille, niin aloittelijoille kuin roolipelikonkareillekin. Pelinjohtajana Miska Fredman.

Show: Mielen taikaa!

Klo 18.00 – 18.30, Vooningin 1. kerros

Jenni Sofian tunnelmallinen ja mukaansa tempaava mentalismishow on kiehtova matka mielen salaisuuksiin. Esitys sisältää psykologista mielen taikuutta, joka luo illuusion ennustamista ja ajatustenluvusta. Tässä show’ssa mahdoton on mahdollista!

Musiikkia: Steam Engine

Klo 19.00 – 19.45, Höyrykonemuseo, Werstas

Pitäkää hatuistanne kiinni ja suunnatkaa katseenne yläilmoihin, sillä ilmalaivalla suoraan Englannista saapuvat Lady Lucy Violet Newington ja K.C. Heat, jotka tunnetaan myös nimellä Steam Engine! Orkesteri esittelee höyryrytmikoneella (Steam Groove Engine) tehtyä musiikkia.

OFF: Nysalor-kustannuksen steampunk-kirjajulkkarit

Klo 20.00 – 0.00, Ravintola Speakeasyn alakerta (Pala Cafén vieressä)

Tervetuloa juhlistamaan Nysalor-kustannuksen kahta uutuuskirjaa: steampunk-novelliantologiaa Rataskärmes sekä Artemis Kelosaaren steampunk-henkistä runokokoelmaa Kaupunki rämeen päällä!

Lauantai 17.9.

Markkinat auki Vooningin 1. kerroksessa klo 12.00 – 19.00

Historiaa: Constance von Nottbeck -rooliopaskierros

Klo 12.00 – 13.00 JA 17.00 – 18.00, lähtö Väinö Linnan aukiolta

Tule Finlaysonin pitkäaikaisen johtajan Wilhelm von Nottbeckin puolison, kreivitär Constance von Nottbeckin johdolla tunnin pituiselle aikamatkalle Finlaysonin kukoistuskauteen, jolloin pienestä puuvillatehtaasta kasvoi Pohjoismaiden suurin ja modernein tehdaslaitos kouluineen, sairaaloineen, palokuntineen ja kirkkoineen. Matkalla näemme Finlaysonin palatsin puistoineen, käymme Tallipihalla ja kirkon alueella, ja matkaa elävöittävät tarinat 1800-luvun elämästä Tampereella. Järjestäjänä Tampereen Matkailuoppaat ry. MAKSULLINEN, 10 euroa käteisellä oppaalle.

Musiikkia: Steam Engine

Klo 13.00 – 13.45, Höyrykonemuseo, Werstas

Roolipeli: Astraterra

Klo 13.30 JA 15.30, Pala Café

Työpaja: Paina oma kortti Museokirjapainossa!

Klo 14.00 – 16.00, Werstas

Werstaan Museokirjapaino on oikea pieni kirjapaino, jonka koneita ja laitteita käytetään edelleen. Painotyöt tehdään perinteisellä kohopainotekniikalla eli metallisilla kirjasimilla ja painolaatoilla.

Tule ja paina oma Tampere Steampunk Festival -kortti 1800-luvun tyyliin!

Tv-sarjanäytäntö: Distopía Saga

Klo 14.30 – 15.00 JA 17.30 – 18.00

Argentiinalainen steampunk-sarja Distopía Saga ensimmäistä kertaa Suomessa! Eteläinen valtakunta kutsuu aseisiin Mariscal Banderveren, edellisen sodan sankarin, suorittamaan yhden viimeisen tehtävän. Samaan aikaan sihteeri Caldas Eras ja Britannian suurlähettiläs sinetöivät pahaenteisen sopimuksen, joka voi muuttaa eteläisen imperiumin kohtaloa. Festivaalilla nähdään sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa yhteen liitettyinä. Espanjankielinen sarja on tekstitetty suomeksi.

Historiaa: Opastettu kierros Teollisuusmuseoon ja Höyrykonemuseoon

Klo 15.00 – 16.00, Werstas

Teollisuusmuseo kertoo tamperelaisen teollisuuden 200-vuotisesta historiasta. Tampere oli 1800-luvulla suomalaisen teollisuuden keskus ja näyttelyssä on runsaasti esineistöä ja valokuvia tuolta ajalta. Kierroksella käydään myös Höyrykonemuseossa, jossa on suurin Suomessa käytetty höyrykone alkuperäisellä paikallaan. Kierros lähtee Werstaan näyttelykerroksen aulasta.

Kilpailu: Steampunk-cosplay

Klo 16.00 – 16.30, Pala Café

Onko sinusta liittymään Merkillisten merenkulkijain kiltaan? Pukeudu sopivan merelliseen steampunk-asuun ja tule esittäytymään killan johdolle eli tuomaristolle! Mainioimmalle hahmolle tai kostyymille luvassa palkinto.

Show: Tea Duel eli Taisto teekupposten yllä

Klo 16.30 – 17.00, Pala Café

Mitä olisikaan steampunk-festivaali ilman perinteistä Tea Duelia, meikäläisittäin Taistoa teekupposten yllä? Tulkaa siis katsomaan, kuinka somasti solvaava sanansäilä viiltää kulturellissa kaksinkamppailussa, jonka Improvisaatioteatteri Snorkkeli hoitaa kunniakkaasti ja ennen kaikkea hauskasti.

Kirjallisuutta: Kaupunki rämeen päällä

Klo 18.30 – 19.00, Vooningin 1. kerros

Synkkä ja vihamielinen suo. Taisteluntahtoinen mieli aseistettuna rataskoneistoilla. Tyhjyyden päälle kohoava säkenöivä kaupunki. Artemis Kelosaari esittää runoja uutuuskokoelmastaan Kaupunki rämeen päällä ja kertoo teoksen synnystä.

Musiikkia: Madame T ja Siniset veljet

Klo 19.00 – 20.00, Väinö Linnan aukio

Festivaalipäivän päätöksenä teitä ilahduttaa soitollaan Madame T ja Siniset veljet!

OFF: Festarilauantain viralliset jatkot!

Klo 20.00 – 2.00, Bar Lategame (Kuninkaankatu 19)

Virallisten jatkobileiden aluksi Merkillisten merenkulkijain kilta saa uuden jäsenensä, kun cosplay-kisan palkinto jaetaan. Klo 20.30 starttaa lautapeli Blood on the Clocktower. Luvassa myös steampunk-teemaan sopivia drinkkejä sekä yllätysohjelmaa. Bileiden ikäraja on klo 22 alkaen K18.

Sunnuntai 18.9.

Markkinat auki Vooningin 1. kerroksessa klo 11.00 – 16.00

Höyryjunalla Nokialle ja takaisin!

Höyryjuna saapuu Tampereen asemalle 9:54

10.10  Tampere – 10.26 Tesoma – Nokia 10.42

12.48 Nokia – 13.02 Tesoma – Tampere 13.20

14.20 Tampere – 14.36 Tesoma – Nokia 14.52

17.08 Nokia – 17.22 Tesoma – Tampere 17:40

Paina suojalasit silmille ja silinteri syvälle päähän ja astu ihka oikean höyryjunan kyytiin! Järjestäjänä Toijalan Höyryveturimuseo. MAKSULLINEN, pilettejä myydään junassa. Katso tarkemmin https://yhdistykset-akaa.fi/veturimuseo/

Show: Vesipostimestari Pötkösen Suuri Taikavartti

Klo 12.00 – 12.30, Väinö Linnan aukio

Vesipostimestari Pötkösen Suuri Taikavartti viihdyttää koko perhettä, kun kaupunkiklovni Mona Ratalahti pääsee vauhtiin. Tule katsomaan ja hämmästymään!

Historiaa: Aaveiden Tampere – punatiilikaupungin parhaat kummitustarinat

Klo 12.30 – 13.00, Bertel-sali, Werstas

Sureeko Peter von Nottbeck yhä toteutumattomia unelmiaan? Miksi Tampereen Teatterin työntekijä ei pelännyt punakaartilaisen haamua? Kuinka räyhähenkenä riehuva lapsisotilas ilmoitti läsnäolostaan Tullikamarilla? Artemis Kelosaari ja Rimma Joonatan Erkko kertovat tamperelaisesta kummitusjuttuperinteestä ja kirjastaan Aaveiden Tampere.

Kirjallisuutta: Rataskärmes-antologia

Klo 13.00 – 13.30, Vooningin 1. kerros

Kuka sabotoi kilpa-ajaja Victoria Dearingin höyryauton? Voiko ratassydämisen linnun avulla saada

takaisin kuolleen rakastettunsa? Kumpi on nopeampi: atomimiilulla varustettu juna vai ilmalaiva?  Nysalorin kustantaja Matti Järvinen sekä kirjoittajat esittelevät kustantamon tuoreen steampunk-novelliantologian Rataskärmes.

Historiaa: Ratajätkän kierros

Klo 13.30 – 14.00, Werstas

Museonjohtaja Kalle Kallion erikoisopastus Ratajätkät-näyttelyyn. Kierroksen aikana tutustutaan radanrakentajien kokemuksiin ja työmaiden tarinoihin. Kierros lähtee Werstaan näyttelykerroksen aulasta.

Kirjallisuutta: Miten steampunkia kirjoitetaan?

Klo 14.00, Bertel-sali, Werstas

Millaisia steampunk-maailmoja kirjailijat luovat? Mitä mahdollisuuksia genre tarjoaa? Mitkä kliseet vaanivat steampunkin kirjoittajaa ja miten niitä voi välttää – tai hyödyntää? Keskustelemassa kirjailijat Saara Henriksson, Sini Helminen, Shimo Suntila ja Erika Vik.

Show: Fidžin keikka

Klo 14.30 – 15.00, Väinö Linnan aukio

Löytävätkö kaksi epäonnista seikkailijaa myyttisen Fidžin merenneidon – vai joutuvatko kannibaalipäällikön hampaisiin? Artemis Kelosaaren Fidžin keikka -novellin dramatisoinnin esittävät Tampereen Seudun Työväenopiston teatteritaiteen opiskelijat opettajansa Disa Kamulan ohjauksessa. Novellin lukijana toimii näyttelijä Sini Marikki.

Historiaa: Veden ja höyryn voimalla -kierros

Klo 15.00 – 16.30, Werstas

Opastuksella tutustutaan Finlaysonin alueen vesi- ja höyryvoimaan liittyviin paikkoihin, kuten Höyrykonemuseoon. Kierroksella käydään myös Finlaysonin Vanhan tehtaan tornissa – harvinainen tilaisuus nähdä omin silmin paikka, johon normaalisti ei ole yleisöllä asiaa! Opastukselle mahtuu 25 henkilöä; paikat täytetään saapumisjärjestyksessä, ei ennakkoilmoittautumista. Lähtöpaikka Werstaan ala-aula.

Tv-sarjanäytäntö: Distopía Saga

Klo 15.30 – 16.00

Festivaalin päättäjäiset: Three Decades

Klo 16.00 – 16.30, Väinö Linnan aukio

Madame Tiima kiittää, kumartaa ja nostaa silinteriä! Päätössanojen jälkeen esiintyy Three Decades, kolmen naisen harmonialaulu- ja soitinyhtye, joka esittää musiikkia kultaiselta viime vuosisadalta.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.